ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΔΙΕΘΝΗ

Ο Λύκος μόνο τρίχωμα αλλάζει.ΗΠΑ: Συνελήφθη ένας από τους πιο παλιούς «νονούς» της Κόζα Νόστρα

Ο Βίνσεντ Ασάρο θεωρείτο ότι ήταν για δεκαετίες στέλεχος της οικογένειας Μπονάνο, μιας από τις πέντε μεγάλες μαφιόζικες οργανώσεις της Νέας Υόρκης
Ο νεοϋορκέζος μαφιόζος Βίνσεντ Ασάρο, 82 ετών, που είχε κατηγορηθεί για φόνο και ότι ενεχόταν στη διαβόητη ληστεία του θησαυροφυλακίου της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Lufthansa το 1978, κατάφερνε πάντα να ξεγλιστράει από τα δίχτυα της δικαιοσύνης· ώσπου καταδικάστηκε την Πέμπτη για μια πράξη οργής κι αντεκδίκησης α λα Κόζα Νόστρα.

Γιος και εγγονός μαφιόζων, ο γκριζομάλλης άνδρας με τα μαλλιά πάντα άψογα χτενισμένα προς τα πίσω είναι ένας από τους τελευταίους επιζώντες μιας εποχής που έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, όταν η ιταλοαμερικάνικη μαφία βασίλευε στον υπόκοσμο του οργανωμένου εγκλήματος στη Νέα Υόρκη.

Μεγαλωμένος στο Όουζον Παρκ, προπύργιο της Κόζα Νόστρα στη συνοικία Κουίνς, ο Βίνσεντ Ασάρο θεωρείτο ότι ήταν για δεκαετίες στέλεχος της οικογένειας Μπονάνο, μιας από τις πέντε μεγάλες μαφιόζικες οργανώσεις της Νέας Υόρκης.
Το 2015 είχε δικαστεί για τη φερόμενη συμμετοχή του στη ληστεία της 11ης Δεκεμβρίου 1978 στο αεροδρόμιο Τζον Φ. Κένεντι στη Νέα Υόρκη, όταν είχαν κλαπεί είδη αξίας 5 εκατ. δολαρίων και κοσμήματα αξίας 1 εκατ. δολαρίων που είχαν παραδοθεί για μεταφορά στη γερμανική αεροπορική εταιρεία Λουφτχάνσα.

Όμως το σώμα των ενόρκων τον έκρινε τελικά αθώο. Ο Ασάρο πιστεύεται ότι είχε στραγγαλίσει το 1969, χρησιμοποιώντας μια αλυσίδα για σκύλους, έναν άλλο μαφιόζο, τον Πολ Κατζ, που υποπτευόταν ότι ήταν ο πληροφοριοδότης της αστυνομίας για τη ληστεία.

Τελικά η δικαιοσύνη μπόρεσε να τον καταδικάσει για μια μάλλον ήσσονος σημασίας υπόθεση για έναν κακοποιό αυτού του διαμετρήματος.

Τον Απρίλιο του 2012, ο Ασάρο, εξοργισμένος με έναν οδηγό που τον έκλεισε εν μέσω κίνησης στον δρόμο, διέταξε να του κάψουν το αυτοκίνητο. Αρχικά, είχε ακολουθήσει τον αγενή αυτοκινητιστή με τα πόδια έξαλλος, αλλά τον έχασε. Όμως θυμόταν τον αριθμό της πινακίδας κυκλοφορίας του, κάτι που του επέτρεψε να βρει τη διεύθυνση του απρόσεκτου οδηγού και να στείλει τρεις από τους άνδρες του να του κάψουν το αυτοκίνητο.

Την Πέμπτη, ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν τον καταδίκασε να εκτίσει κάθειρξη οκτώ ετών, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελέα της ανατολικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης Μπρίτζετ Ρόουντ.

Σε μια ένδειξη ότι ο ηλικωμένος άνδρας δεν έχει χάσει το σφρίγος του ούτε έχει αλλάξει τρόπο σκέψης, πριν από μερικούς μήνες είχε αφήσει να εννοηθεί πως ήθελε να δολοφονηθεί η εισαγγελέας που είχε αναλάβει την υπόθεση, ανέφεραν έγγραφα που παρουσιάστηκαν κατά τη διαδικασία.

Απάντηση