ΔΙΕΘΝΗΕΙΔΗΣΕΙΣΥΓΕΙΑΣ

Νέος νόμος στην Ολλανδία κάνει όλους τους πολίτες δωρητές οργάνων

Η γερουσία της Ολλανδίας ενέκρινε ένα νέο νόμο σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι Ολλανδοί πολίτες γίνονται δωρητές οργάνων μετά θάνατον, εκτός και εάν επιλέξουν το αντίθετο.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε περίπου ένα χρόνο αφότου οι βουλευτές το έφεραν στην Ολλανδική Βουλή.

Ο Pia Dijkstra, ο οποίος συνέταξε το νομοσχέδιο, ανέφερε πως υπό το νέο σύστημα, όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών, οι οποίοι δεν έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα ως δότες, θα λάβουν μια επιστολή, η οποία θα τους απευθύνει το ερώτημα εάν επιθυμούν να γίνουν δωρητές οργάνων μετά θάνατον.

Σύμφωνα με την independent, ο νόμος πέρασε με ψηφοφορία 38 υπέρ έναντι 36 κατά και είναι παρόμοιος με αυτούς που ισχύουν στο Βέλγιο και την Ισπανία.

Σύμφωνα με τον Dijkstra, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν: ναι, όχι, θα αποφασίσουν οι συγγενείς μου ή κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο.

Όσοι δεν απαντούν στην πρώτη επιστολή ή στη δεύτερη που θα τους αποστέλλεται έξι εβδομάδες αργότερα, θα θεωρούνται αυτόματα δωρητές οργάνων, ωστόσο, θα έχουν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν το στάτους οποιαδήποτε στιγμή.

Το Ολλανδικό Ίδρυμα Νεφρών χαρακτήρισε την ψηφοφορία «μια πραγματική πρόοδο για τους ασθενείς σε λίστες αναμονής», λέγοντας ότι έρευνες σε άλλες χώρες με παρόμοια συστήματα δείχνουν ότι υπάρχει αύξηση των εγγραφών δωρητών οργάνων.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Ιδρύματος, ο νέος νόμος σημαίνει ότι «εκατοντάδες ασθενείς θα πάρουν πίσω τις ζωές και την ελευθερία τους».

Αναμένεται η υπογραφή του νόμου από τον βασιλιά Willem-Alexander και τον υπουργό Υγείας. Ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί τον Ιούλιο του 2020, έπειτα από εκστρατεία ενημέρωσης.

ΠΗΓΗ: CNN GREECE

Απάντηση