ΔΙΕΘΝΗΕΙΔΗΣΕΙΣΙΣΤΟΡΙΚΑ

Αποκαλύφθηκε το μυστήριο της ‘πύλης του Άδη’ – Γιατί πέθαινε ό,τι την πλησίαζε

Όχι δεν ήταν η θανατηφόρα ανάσα του θεού του κάτω κόσμου ή του Κέρβερου – Η επιστημονική απάντηση για το “πέρασμα στον κάτω κόσμο”

Η Ντενιζλί είναι μια πόλη στην νοτιοδυτική Μικρά Ασία. Για χιλιάδες χρόνια ο θρύλος ήθελε πως εδώ βρίσκεται η πύλη του Άδη, το πέρασμα δηλαδή στον κάτω κόσμο, γι’ αυτό και πίστευαν πως όποιος άνθρωπος ή ζώο πλησίαζε σε αυτήν θα κατέληγε νεκρός.

Σήμερα, λοιπόν, μια ομάδα επιστημόνων επιτέλους ανακάλυψε την αιτία που ο συγκεκριμένος θρύλος έχει μια ισχυρή δόση αλήθειας. Και η απάντηση είναι πολύ απλή: Αέρια.

Όπως σημειώνουν στην έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Archaeological and Anthropological Sciences», διαπίστωσαν ότι η σπηλιά βρίσκεται πάνω σε μια σχισμή που συνεχώς εκλύει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, ακόμη και σήμερα. Η συγκέντρωση του επικίνδυνου αυτού αερίου ήταν πιο μεγάλη κοντά στο έδαφος, γι’ αυτό και τα ζώα είναι πιο ευάλωτα στην έκθεση σε αυτό. Ρόλο στην εξάπλωση του δηλητηριώδους αερίου έπαιζαν επίσης η κατεύθυνση του ανέμου και το φως του ήλιου.

Είναι χαρακτηριστικό το συμπέρασμα των ερευνητών πως «η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν τέτοια που εύκολα μπορούσε να σκοτώσει έναν άνθρωπο μέσα σε ένα λεπτό. Αυτές οι εκπομπές αερίου πιστεύεται ότι θεωρούνταν κατά τη μυθολογία η ανάσα του Άδη ή του Κέρβερου που φύλαγε την είσοδο για την Κόλαση.

Οι μετρήσεις μας επιβεβαιώνουν την ύπαρξη γεωγονικού CO2 σε συγκεντρώσεις που εξηγούν τις αρχαίες ιστορίες για σκοτωμένους ταύρους και βόδια κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετών. Επίσης επιβεβαιώνουν ότι τουλάχιστον στην περίπτωση της Ιεραπόλεως, οι αρχαίοι συγγραφείς όπως ο Στράβων ή ο Πλίνιος περιέγραψαν ένα μυστικό φαινόμενο χωρίς ιδιαίτερες υπερβολές. Δύο χιλιάδες χρόνια πριν άλλωστε μόνο υπερφυσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να εξηγήσουν τέτοια φαινόμενα απ’ τα έγκατα του Άδη».

Πηγή: Independent

Απάντηση