ΔΙΕΘΝΗΕΙΔΗΣΕΙΣΗΜΑΘΙΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

”Χαλέπι, η Βέροια της Συρίας

”Χαλέπι, η Βέροια της Συρίας, πριν και μετά τον πόλεμο.” (Αραβικά:حلب, Χάλαμπ, Τουρκικά: Χάλεπ, Ελληνικά: Βέροια) Στην αρχαία εποχή, το 312 π.χ., κατακτήθηκε από τους Έλληνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμασαν την πόλη Βέροια λόγω των εποίκων με τους οποίους έχτισε την νεότερη πόλη ο βασιλιάς των Σελευκιδών της Συρίας Σέλευκος Α΄ Νικάτωρ από την Βέροια της ελληνικής Μακεδονίας. Με το όνομα αυτό ”ΒΕΡΟΙΑ” ταξίδεψε το Χαλέπι στον χρόνο για περίπου 1000 χρόνια μέχρι το 636 μ.χ που πέρασε στα χέρια των Μουσουλμάνων Αράβων.
Το Χαλέπι είχε για μια χιλιετηρίδα «ελληνική ψυχή» αλλά και γλώσσα και πολιτισμό και ισχυρό Ελληνικό πληθυσμό. Σήμερα το άλλοτε πανέμορφο Χαλέπι, η Βέροια της Συρίας, είναι μια κατεστραμμένη πόλη. Μνημεία από την ελληνιστική και την ρωμαϊκή εποχή, απομεινάρια από τους ακρίτες του Βυζαντίου, κάστρα ιπποτών της σταυροφορίας, ιστορικά τζαμιά και πανέμορφες κλειστές αγορές γεμάτες τέχνη και χρώματα.
Πολλά από αυτά έχουν υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές. Στις παρακάτω φωτογραφίες μπορείτε να δείτε το πρίν…και το μετά…
Ο παρακάτω σύνδεσμος θα σας παραπέμψει σε μια σύντομη αναφορά για το Χαλέπι (Βέροια) της Συρίας.

πηγή: Βέροια Αγαπημένη

Απάντηση