ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ομιλία – ενημέρωση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος στο Πλατύ

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου του πρώην Δήμου Πλατέος, μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία – ενημέρωση της (υπό σύσταση) Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος με τίτλο ¨Αύξηση της αξίας Βάμβακος – Ο δρόμος της ποιότητας¨. Τα θέματα της εκδήλωσης αφορούσαν κατά κύριο λόγο την ποιότητα του βάμβακος και τη επίτευξή της από τους βαμβακοπαραγωγούς αλλά και τα εκκοκκιστήρια της περιοχής μας, και κατ΄επέκτασιν την χρηματική αξία του η οποία θα τείνει να αυξάνεται παράλληλα με την ποιότητα, που είναι και ζητούμενο για κάθε παραγωγό και εκκοκκιστήριο.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας παρουσιάστηκαν από τον  Δρ. Μωχάμεντ Νταράουσε, Εντεταλμένο Ερευνητή από το Εθνικό Κέντρο Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος (Καρδίτσα), τα πρώτα αποτελέσματα που έχουν δημιουργηθεί με τη εκκόκκιση και ταξινόμηση ποικιλιών βάμβακος με την συμμετοχή 54 βαμβακοκαλλιεργητών από την ευρύτερη περιοχή του νομού μας, οι οποίοι συμμετείχαν στην έναρξη ενός προγράμματος 4ετούς διάρκειας που τελικός του στόχος είναι η αύξηση της αξίας του βάμβακος, ακολουθώντας έναν ποιοτικότερο τρόπο στην όλη διαδικασία, μαζί με τα εκκοκκιστήρια της περιοχής μας και την κλωστουφαντουργία Ναούσης  Βαρβαρέσσος Α.Ε.¨.

Επίσης, αναλύθηκαν και οι τεχνικές της λεγόμενης ¨Γεωργίας Ακριβείας¨για την μείωση κόστους της βαμβακοκαλλιέργειας που παρουσίασε ο Καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων (Δ.Ε.Α.Π.Τ.)  του Πανεπιστημίου Πατρών, Δρ. κ. Άγγελος Πατάκας ειδικευμένος στον τομέα των Αρδεύσεων, με βάση το αρχικό πείραμα που έγινε σε συνεργασία με βαμβακοπαραγωγούς στην περιοχή της Ροδόπης για την εξοικονόμηση νερού άρδευσης στην καλλιέργεια βάμβακος και κατά συνέπεια την μείωση του κόστους όπως αναφέρθηκε ανωτέρω.

Εισηγητής της συζήτησης, ο Πρόεδρος της (υπό σύσταση) Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος Αλεξάνδρειας κ. Στέφανος Νταούκας ο οποίος  δήλωσε ότι στόχος της νεοσύστατης οργάνωσης θα είναι να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι συνθήκες και να υλοποιηθούν όλες εκείνες οι ενέργειες που θα επιτρέψουν, με την βοήθεια όλων των μελών, την παραγωγή βάμβακος με υψηλότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά (μήκος, λεπτότητα και ωριμότητα της ίνας) και που θα οδηγήσουν στην κατάκτηση των ανώτερων διεθνών αγορών με ταυτόχρονη αύξηση της τιμής αγοράς από τον παραγωγό, από αυτή που καρπωνόταν έως σήμερα.

 

Συγγραφική και φωτογραφική επιμέλεια του άρθρου: Καϊλιάνης Βασίλειος – Τεχνολόγος Γεωπόνος

 

Απάντηση