ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣΗΜΑΘΙΑ

ΑΠ. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: “Οι κυβερνητικές παλινωδίες των τελευταίων ετών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, οδηγούν σε μαρασμό την ελληνική τευτλοκαλλιέργεια”

Ερώτηση στη Βουλή για τις κυβερνητικές παλινωδίες των τελευταίων ετών αναφορικά με την λειτουργία της ΕΒΖ, τη συνέχιση της ελληνικής τευτλοκαλλιέργειας και τους απλήρωτους τευτλοπαραγωγούς, οι οποίοι έχουν πληρωθεί μόνο το 35% της περυσινής παραγωγής  τους, κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, μαζί με συναδέλφους του βουλευτές.

 

Οι ερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν στους Υπουργούς Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ.κ. Δραγασάκη και Αποστόλου, την ανακολουθία λόγων και έργων της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Και αυτό γιατί, 2,5 χιλιάδες τευτλοπαραγωγοί, μένουν «ξεκρέμαστοι» και οικονομικά «μετέωροι» καθώς, τους χρωστούν το 65% (6 εκατομμύρια ευρώ) της σοδειάς του 2017, «παρά τις υποσχέσεις του Αν. Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Χαρίτση για πληρωμή της προκαταβολής, 30% του συνολικού ποσού των 10,5 εκατ. ευρώ μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και εξόφλησή τους μέχρι τέλος του 2017, αλλά και της Διοίκηση της ΕΒΖ, για εξόφληση του υπολοίπου 65% της οφειλής μέχρι τις 16/3/2018».

 

Επιπλέον, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την οριστική εγκατάλειψη της τευτλοκαλλιέργειας, καθώς, όπως αναφέρουν, «οι συνεχιζόμενες ανεκπλήρωτες υποσχέσεις για πληρωμή των οφειλόμενων στους παραγωγούς, το φημολογούμενο κλείσιμο και του τελευταίου Εργοστασίου της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας, που λειτουργούσε τουλάχιστον ως έσχατο «μαξιλάρι» ελπίδας για την διοχέτευση της παραγωγής τους, έχουν μεγιστοποιήσει την απογοήτευση των παραγωγών και δημιουργούν πλέον κλίμα οριστικής εγκατάλειψης της καλλιέργειας. Οι τευτλοπαραγωγοί, απογοητευμένοι, δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να καλλιεργήσουν αλλά απλά περιμένουν την εξόφληση της περσινής σοδειάς τους».

 

Οι βουλευτές ζητούν σαφείς απαντήσεις για το πότε θα πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί το σύνολο της παραγωγής τους για το 2017, για το πώς θα διασφαλιστεί το εισόδημα των τευτλοκαλλιεργητών από το ενδεχόμενο να χαθεί η τρέχουσα καλλιεργητική περίοδος λόγω των πρωτοφανών καθυστερήσεων.

 

Θέτουν επίσης ερώτημα για το τι προτίθεται να  πράξει η Κυβέρνηση για τη συνέχιση της λειτουργίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που διακυβεύεται παρά τις αίολες δεσμεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Απάντηση